Проточна Хидроeлектрана „Бајина Башта“ обележила је 27. новембра, свој дан, 51. годину од почетка рада. Истовремено Реверзибилна ХЕ „Бајина Башта славила је 35 година постојања. Свечаност је одржана у градској сали „Талија“.На њој су се окупили запослени у овим хидроелектранама, њихови пензионери, представници ХЕ Ђердап, општине Бајина Башта, јавних предузећа и установа, Српске православне цркве и Полицијске станице. Учеснике прославе поздравио је директор производње у Дринско-Лимским хидроелектранама Микајило Злојутро.

- Резултат успешног рада ХЕ „Бајина Башта“ је производња готово 100 милиона мегават часова електричне енергије. Конкретно речено, проточна хидроелктрана дала је електросистему Србије око 76 милина мегават часова струје, а реверзивбилна око 23 милиона мегават часова. Томе треба додати утрошак струје за пумпање воде у језеро реверзибилне хидроелктране од око 32 милиона мегават часова. Хидроелектране се одликују високом погонском спремношћу и поузданошћу у раду. Проблеме нам прави хидрологија. Она у 2017. години није била издашна па су плански задаци остварени са мање од очекивања. Сви ремонти иду по плану. Похвалу заслужује ХЕ Зворник за успешност у пословима на агрегату чиме су створени услови да се даља ревитализација одвија по плану. У наредно периоду чекају нас послови на ревитализацији Реверзибилне ХЕ, “Бајина Башта“, ХЕ „Бистрица“ и ХЕ „Потпећ“ – рекао је директор производње у Дринско-Лимским хидроелектранама Микајило Злојутро у краћем обраћању присутнима.

Награђени за 40 година рада Фото: Дрина Инфо

Награђени за 40 година рада Фото: Дрина Инфо

Овом приликом за 10 година рада у ХЕ „Бајина Башта“ награђено је 14 радника у висини једне месечне зараде. За 20 година награђено је 11 радника са по две месечне зараде. Три радника добила су по 4 месечне зараде за 40 година рада. Награде су им уручили директор Микајило Злојутро, директорка за финансије Зорица Јовановић и директорка за корпоративне послове Јелена Зарић.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 724 пута.