Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изразио је данас очекивање да ће се наставити процес повлачења признања једнострано проглашене независности Косова и Метохије од стране бројних земаља.

Косово и Метохија насловна

Дачић је на маргинама седнице Министарског савета земаља Франкофоније у Паризу разговарао са представницима држава које нису признале једнострано проглашену независност Косова и са којима су учвршћени ти ставови, али и са представницима других земаља које су спремне да преиспитају своје ставове.

Он је пренео да састао са министрима низа земаља које нису признале једнострано проглашену независност Косова и да је од њих добио уверавања да ће остати при свом ставу.

Такође, како је додао, разговарао је и са министрима земаља које преиспитују своје ставове у вези за одлуком њихових администрација које су раније признале такозвано Косово, али те информације ће сачувати за потребе Србије како би се онемогућило да друга страна ради у контра смеру.

Након догађаја у Каталонији, која иде путем такозваног Косова, односно једностраних аката, многи увиђају да Косово не може бити суи генерис, односно случај за себе, већ да то постаје један преседан на који се сада сви позивају, што може угрозити територијални интегритет низа земаља широм света, објаснио је Дачић.

Он је најавио да ће и у наредним месецима наставити контакте на ту тему.

Истовремено, први потпредседник Владе је указао на то да је Међународна организација Франкофоније за Србију веома важна, јер су њени састанци прилика за билатералне сусрете и учвршћивање међународне спољнополитичке позиције Србије.

У том смислу, Дачић је рекао да је искористио Министарски савет да разговара са својим колегама министрима о темама које су за значајне за нашу земљу, међу којима је свакако најзначајнија тема такозавног Косова.

Следеће године биће одржан самит Франкофоније у Јерменији, а очекује се да ће на њему бити расправљано о пуноправном чланству Србије у тој организацији.

 Извор: Влада Републике Србије (www.srbija.gov.rs)

Ова вест је прочитана 834 пута.