„Иванов“ победник 22. Југословенског позоришног фестивала

0 690

Представа Народног позоришта Београд  “Иванов “ по тексту А.П. Чехова, у режији Татјане Мандић Ригонат, проглашена је за најбољу на 22. Југословенском позоришном фестивалу који је синоћ завршен у Ужицу. Представа „Иванов“ била је и по оцени публике најбоља на овогодишњем фестивалу.

Победник 22. ЈПФ - Представа "Иванов", Народно позориште Београд Извор: uzice.rs Фото: Није наведено у извору
Победник 22. ЈПФ – Представа „Иванов“, Народно позориште Београд Извор: uzice.rs Фото: Није наведено у извору

Ардалион за најбољу режију додељен је Арпаду Шилингу за режију представе “Докле поглед сеже” Краљевског позоришта Зетски дом Цетиње.

Стручни жири фестивала, којим је преседавао редитељ Дејан Мијач, Ардалионa за најбољу мушку улогу доделио је Предрагу Ејдусу за улогу Шабељског  („Иванов“). Награду за најбољу женску улогу  равноправно деле Хана Селимовић за улогу  Саше ( „Иванов“) и Наташа Јањић, Маријана у представи “Приче из бечке шуме” загребачког позоришта „Гавела“ . Иста представа, по мишљењу жирија, имала је најбољу сценографију (Брано Хојник) и костимографију (Марита Ћопо).

Срђан Граховац је награђен за  најбољу епизодну улогу у представи “Докле поглед сеже”,  а његовоа колегиница из цетињског театра Јелена Симић добитница  је награде за најбољу младу глумицу и награде „Авдо Мујчиновић“ коју додељује лист „Политика“.

Специјални Ардалион, за посвећеност проблемима заједнице,  додељен је Босанском народном позоришту Зеница за представу “Моја фабрика”.

Чланица жирија драматуршкиња из Загреба Жељка Турчиновић истакла је значај и јединственост Југословенског позоришног фестивала “Без превода”  за подручје читавог региона .

“Веома је битно да постоји, како би земље бивше Југославије остале у контакту и биле у токовима театарског стваралаштва у Хрватској, Црној Гори, Босни и Херцеговини и Србији. Фестивал је битан и за Ужице и ужичку публику, која сваке вечери фестивала долази на поклоњење позоришној уметности. Зато је важно да фестивал траје, због свих нас”, поручила је Турчиновићева.

Директор и коселектор фестивала Зоран Стаматовић поновио је да Југословенски позоришни фестивал 22 године одржавају гледаоци.

“И ове године имали смо свих осам фестивалских вечери препуну салу. Ужице је било културни центар региона, који је угостио љубитеље позоришта не само из Ужица, већ и целе западне Србије. Доминантан је добар уметнички утисак и велико задовољство публике”,  истакао је Стаматовић .

Извор: uzice.rs

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена