Мала Вида – нова нада за опстанак Липе

0 495

У Липи, једном од заселака бајинобаштанског села Солотуша, после четири и по деценије рођена је беба.

Станисав и Дриљона Јовановић, почетком године, добили су кћерку Виду. Вида је једино дете у засеоку са десетак махом старачких домаћинстава, на свега 12 километара од Бајине Баште.

Фото: Принтскрин
Фото: Принтскрин

Уместо поздрава, испружене руке, срећа и смех мале Виде. У средини у којој су гости реткост, свако па и најстарије друштво и нова лица својеврсна су радост и задовољство за деветомесечну Виду и њене родитеље, 48-годишњег Станисава и 31-годишњу Дриљону, најмлађи пар у селу.

„Остали смо ту да бисмо живели и стварали породицу. У окружењу, горе, суседно село има 17 девојака и шест момчића“, каже Станисав Јовановић из Липе.

„Добро село. Ја село волим, само нема пута, нема струје, нема воде“, каже Дриљона Јовановић из Липе.

У некада знатно већем засеоку, са двадесет домаћинстава, више житеља и деце, Видино рођење је нова нада за опстанак села.

„Значи 45 година после мене. Нажалост, много је прошло, али хвала богу, никад није касно“, каже Бошко Бошковић из Бајине Баште.

Јован Филиповић каже да је његова мајка имала петоро деце, да их је свака кућа имала троје-четворо, а једна кућа чак шест девојчица.

Дриљона Јовановић каже да би волела да Вида има брата или сестру.

„Ми имамо благи пораст наталитета. Ако упоредимо 2016. годину са 2015, онда имамо пораст наталитета за 33 новорођене бебе“, каже Стојанка Ђурић, педијатар ДЗ „Бајина Башта“.

Са новим, петнаестим, житељом Липе, овде ће, надају се, ускоро стићи и ново друштво, нови пут, а онда уследити поновно отварање школе због које данас многи одлазе на принудни, а онда и трајни боравак у оближњем граду.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена