ТУРИСТИЧКИМ феноменима Бајине Баште као што су кућица на Дрини и летња регата придружио се и препознатљив бренд овог краја – клековача. Дугу традицију производње ове ракије од стечаја спасла су петорица радника пропале задруге. У тајне рецепта њиховог успеха одскоро се могу уверити и посетиоци који сврате у погон фирме ББ „Клековача“.

Купаца чувене клеке никад није недостајало, међутим, крах СФРЈ и рат деведесетих година затворили су тржиште. Тако је Земљорадничка задруга „Бајина Башта“, из чијег је казана потекла прва кап клеке давне 1955. године, почела да тоне у дугове. Стечај је ставио катанац на њена врата 2010. године, али то није пољуљало жељу петорице радника да наставе битку.

- Основали смо још 2006. године ћерку-фирму ББ „Клековача“, али је и она заједно са задругом отишла у стечај – прича нам Миломир Јовановић Тица, садашњи директор предузећа, а некадашњи технолог и запослени Задруге. – Нас петоро смо подигли кредите, сакупилои средства, изнајмили опрему и простор од стечајног управника. Купљене су и сировине тако да производња ниједног тренутка није стала.

Две године су прошле без плате док нису почели да „убирају“ плодове свог рада. Пронашли су нов простор, али и стратешког партнера, због чега се сада могу похвалити са 300.000 литара ракије на лагеру.

- Да бисте имали добру клековачу као производ, она мора да одстоји, зато је и важно да се не прекида производња – објашњава Тица. – Данас је усавршена технологија и нема ту тајног рецепта, али наша љубав према послу је посебни састојак који чини ову клеку јединственом.

Ко не верује, може и да проба. Већ годину уназад, њихов погон у Бајиној Башти је туристичка дестинација, где је отворен и дегустациони центар. И наши репортери „ожарили“ су своја непца, а одмах затим, домаћински ручак само је употпунио ужитак.

- Имали смо доста гостију из Словеније, који су веома заинтересовани и да виде сам процес производње, али и да купе наше производе – додаје Тица. – Крајем априла нова дегустациона сала за 50 особа биће у потпуности уређена, а опремићемо и 16 апартмана за ноћење. Управо се чека и њихова категоризација.

Производни погон ББ Клековаче

Клека из Бајине Баште стиже и до Аустралије, као најважнијег увозника, али и у Аустрију и суседне земље.

 

Извор: novоsti.rs

Ова вест је прочитана 1679 пута.