Данас је у Србији државни празник, Дан примирја у Првом светском рату, дан који се обележава у знак сећања на 11. новембар 1918. године када је, капитулацијом Немачке, на снагу ступило примирје у Првом светском рату.

Наталијина-рамонда-албанска-споменица - Дан победе

На данашњи дан су, у специјалном железничком вагону маршала Фердинанда Фоша у Компијену (Француска), силе Антанте потписале примирје са Немачком у Првом светском рату које је било на снази све до закључивања коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године.

Дан примирја

Овај датум се, као државни празник у Србији, обележава од 2012. године, док се од 2005. године обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама на територији Републике Србије.

Значка Наталијина Рамонода Фото: Дрина Инфо

Значка Наталијина Рамонода Фото: Дрина Инфо

Као главни мотив за амблем Дана примирја у Првом светском рату у Србији користи се цвет Наталијина рамонда, у ботаници познат и као цвет феникс, јер и кад се осуши он ће оживети ако се залије. Та његова особина симболизује оживљавање Србије после тешких ратних година у Првом светском рату. У амблему се налази и мотив ленте чувене Албанске споменице, која се налази изнад цвета.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 817 пута.