Планинарски клуб “Тара” и ове године реализује пројекат у сарадњи са Министарством одбране Републике Србије. Пројекат “Тара 2017 – Кањонинг и спасилаштво” је подржан од стране Министарства одбране као пројекат од значаја за одбрану. За Дрина Инфо о детаљима пројектних активности говори Ненад Лечић из Планинарског клуба Тара.

Фото: Дрина Инфо

Фото: Green Bear

“Као и претходне године наш клуб је аплицирао на конкурсу који расписује Сектор за људске ресурсе Министарства одбране а који је спроводи Управа за традицију, стандард и ветеране. Прошле године смо успешно реализовали пројекат “Сигуран ослонац” што је била добра полазна основа за припрему пројекта “Тара 2017 – Кањонинг и спасилаштво”. Специфична конфигурација терена у Националном парку Тара је основни разлог због ког смо конкурисали са наведеним предлогом. Велики број неприступачних кањона мањих река и потока завршава у импозантном кањону реке Дрине, а покушали смо да решимо проблем доступности кањона у редовним и ванредним околностима.

Фото: Дрина Инфо

Фото: Green Bear

Министарство одбране је, подржавши пројекат, финансирало набавку два квалитетна гумена чамца, ужарије прилагођене за коришћење у влажној средини, помоћне заштитне опреме и активних мајица за учеснике теренских активности. Наш клуб је финансирао превоз, исхрану и друге логистичке активности на терену.

Фото: Дрина Инфо

Фото: Green Bear

Организоване су две акције проласка кроз кањон. Прва, технички значајно лакша, је реализована 17.09. проласком кроз кањон Грлац. Обзиром на карактеристике кањона било је могуће проћи са великом групом од 29 учесника, од којих се већина први пут нашла у овом специфичном природном окружењу. Друга акција, кањон Бруснице, реализована је 30.09. проласком наше седмочлане екипе кроз овај далеко захтевнији кањон. Коришћењем опреме која је набављена у овом, али и у прошлогодишњем пројекту омогућен је висок ниво безбедности за све учеснике акција.

Фото: Дрина Инфо

Фото: Green Bear

Сва опрема која је набављена кроз овај пројекат може се користити за спасилачке акције на истим и сличним, тешко доступним теренима. Опрему набављену у претходној години смо, нажалост имали прилику да користимо при извлачењу настрадалог лица на подручју Великог краја.

Обзиром да се реализација пројекта приводи крају, а да смо извршили кључне зацртане циљеве, надамо се да ћемо и следеће године имати прилику да наставимо успешну сарадњу са Министарством одбране и њиховим тимом задуженим за праћење пројектних активности.

Све суграђане позивамо да нам се придруже и у нашим редовним планинарским акцијама на Тари, Повлену, по Србији и региону” – каже Лечић.

Дрина Инфо

Ова вест је прочитана 1248 пута.