Министар правде у Влади Републике Србије Нела Кубуровић осудила је данас одлуку суда у Босни и Херцеговини (БиХ) да ослободи оптужби некадашњег команданта Армије БиХ Насера Орића за злочин против ратних заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице.

Извор: Министарство правде Србије

Нела Кубуровић Извор: Министарство правде Србије

Званични сајт Владе Републике Србије преноси у целини изјаву Кубуровић тим поводом:

„Срамна одлука Судског већа Суда БиХ још једна је потврда да за убице и злочинце попут Насера Орића нема казне, а да за побијене, преклане и мучене српске жртве нема никакве правде.

Да ли онај ко је на најбруталније начине убијао цивилно становништво, копао очи и резао гркљане Србима у селу Залазје, остаје невин за злочине које је починио?

Да ли десетине очевидаца и сведока тих мучних и мрачних сећања нису довољна потврда да убице и мучитеље стигне правда и казна?

Мртве очи Слободана Илића, Милутина Милошевића, Митра Савића и многих других оваквом одлуком заувек остају дубоко закопане у црним сећањима њихових породица, пријатеља и свих нас.

Мрачна истина је данас прогледала – да се само за српске жртве не зна име и презиме њихових џелата, имена оних који су им на најбруталнији начин одузели животе.

Да ли правда и право не познаје убиство, силовање, вађење очију, мучење стараца и деце, само зато што су они Срби? Да ли је то помирење којем државе из региона теже?

Ми у Србији видимо жртву, бол, убиство, почињен злочин… а, не да ли је неко Србин, Хрват или Бошњак. Свако мора да одговара за оно што је починио, и ми од тога нећемо одустати.

Верујем да ће Виши суд у Београду пред којим се и даље води поступак за ратне злочине против Насера Орића за убиство девет цивила наставити да води овај случај, јер најмање што дугујемо српским жртвама и њиховим породицама јесте истина од чије су руке изгубили свој живот.

Србија неће одустати од политике помирења и добросуседских односа у региону, али то морају све државе једнако да желе и буду посвећене томе“, наводи се у изјави.

Извор: Влада Србије

Ова вест је прочитана 581 пута.