Извиђачи: Савршен свет Борачког језера

0 644

03.08.2017. године уз 230 учесника,  извиђача  четири државе из региона,  (Извиђачки клуб Јавор Осијек из Хрватске, Одред извиђача Оријен Херцег Нови из Црне Горе, Одред извиђача Спартак Суботица, Одред извиђача Лола Ниш, Одред извиђача из Новог Пазара и Одред извиђача Бајина Башта из Србије и извиђачи из Босне и Херцеговине из Зенице, Приједора, Сарајева, Вареша и Коњица) те 70 волонтера, представници Амбасаде САД-а у Сарајеву, федералног Министарства здравља, Града Зенице  и Завода за борбу против болести зависности из Зенице, отворен је СВЕТ БЕЗ ГРАНИЦА, шести Интеретнички камп ‘’СВРШЕНИ СВЕТ’’ – ВЕЛИКО СРЦЕ.

Детаљ са Борачког језера
Детаљ са Борачког језера

Церемонија је започела перформансом младих скаута који су понели пароле на латиници, ћирилици и енглеском језику: Стоп насиљу, Стоп расизму, Пријатељство, Чиста околина, Simply scouting, Толеранција, Љубав, Стварамо бољи свет, након чега су се сви скупили у велико срце и изведена је химна пројекта “Извиђачи певају”.
4Част да званично прогласи камп отвореним припала је Јохану Макију, представнику америчке амбасаде у БиХ. Он је рекао да је извиђаштво универзални чвор који повезује све људе који су се икада тиме бавили. Јер, поред свих вештина које овде науче, такође ће научити о другим културама, религијама, традицијама и ценити ће вредност различитости.
Вилдана Додер, помоћница федералног министра здравља, објаснила је да је и сама била извиђач и да је срећна због порука које су послате са Борачког језера. Овакав камп даје темеље будућим генерацијама како и на који начин да се уче живети.
Сумеа Мујкановић, помоћница градоначелника Зенице за друштвене делатности, истакла је да су извиђачи ти који руше све границе.
– Оваква порука коју сте послали са Борачког језера треба да се преноси сваки дан у медијима, међу људима и у свим нивоима власти. Порушили сте границе, рекли да су нам потребни љубав, мир, пријатељство, заједништво. Тако данас треба да живи, ради и одгаја се млад човек.
Един Шарић, председник Савеза извиђача града Зенице, нагласио је да ће млади људи, учесници кампа, провести десет дана у интензивном раду и учењу, односно боравак на Борачком биће креативан и леп. Ернест Бадњевић, старешина ОИ “Др. Младен Стојановић” из Приједора, подсећа да пројект траје шест година, а да је ово пето издање интеретничког волонтерског мировног кампа. Кроз пројект је прошло неколико хиљада извиђача са ових простора који су реализовали на хиљаде волонтерских сати и деце која су се дружила, спријатељила, упознала, стекла пријатеље из суседних земаља.
– Бит је стварање амбијента у којем ће деца заборавити на све разлике, у којим ће бити оно што јесу – деца, здрава, корисна, уз то нешто научити и створити амбијент за нормалан живот у окружењу

На слици: Бајинобаштанскики извиђачи учесници смотре
На слици: Бајинобаштанскики извиђачи учесници смотре

Тијана, Тамара, Далибор, Нина, Лена учесници овог кампа Одреда извиђача ’’Бајина Башта’’ биће амбасадори Света без граница, без насиља, са пуно толеранције, без расизма и са пуно, пуно, пуно љубави.

Дрина инфо портал

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена