Министар за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске, Златан Клокић, и министар привреде Србије, Жељко Сертић, данас су у Београду потписали протокол о спровођењу програма „Подриње“.
Министри Клокић и Сертић разговарали су и о интензивирању ативности на реализацији програма “Подриње” након чега је потписан и анекс протокола о сарадњи на овом програму. Програм „Подриње“ реализује се ради искоришћавања огромних могућности и развојних шанси са обе стране Дрине. Било је речи и о економским темама и прекограничној сарадњи, како би промет робе био што једноставнији.

Министри Клокић и Сертић, фото: СРНА

Министри Клокић и Сертић, фото: СРНА

Програм развоја регије Подриње представља део активности влада Републике Српске и Србије ради реализације Споразума о успостављању специјалних паралелних односа. Пројекат „Подриње“ обухвата 30 општина, по 15 из Српске и Србије. Према речима Сертића, Акциони план ће бити израђен до краја марта, а реч је о пројектима из седам области – инфраструктури, пољопривреди, туризму, енергетици, заштити животне средине, здравству и култури.
Клокић је рекао да пројекат „Подриње“ представља стратешки документ, јер предвиђа развој овог подручја на којем живи више од 1,3 милиона становника. Тај програм је сагласан са модерним европским тенденцијама када је реч о прекограничној сарадњи и основни циљ је да се побољша квалитет живота становништва, рекао је министар.
Општине које су обухваћене програмом „Подриње“ су Бијељина, Лопаре, Угљевик, Зворник, Братунац, Власеница, Хан Пијесак, Милићи, Сребреница, Вишеград, Рогатица, Рудо, Фоча, Ново Горажде и Шековићи, односно у Србији – Шид, Сремска Митровица, Богатић, Лозница, Мали Зворник, Крупањ, Ваљево, Осечина, Љубовија, Косјерић, Бајина Башта, Ужице, Чајетина и Прибој.

Извор: nezavisne.com