На данашњи дан 1918. године, Велика Народна скупштина у Новом Саду прогласила је присаједињење Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

Банат, Бачка и Барања

Велика народна скупштина Срба, Буњеваца и других Словена Баната, Бачке и Барање донела је тада одлуку да се неизоставно ове три области присаједињују Краљевини Србији.

Скупштином је председавао Игњат Павлас, а Јаша Томић је био подносилац главне одлуке. Претходног дана одлуку о присаједињењу Србији донела  је Скупштина Срема у Руми. Треба нагласити да су на Скупштини учествовале и жене и имале су право гласа.

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, председниик Скупштине Града Новог Сада Здравко Јелушић и председник Извршног одбора Буњевачког националног савета Мирко Бајић данас су положили венце на место где је пре 99 година Велика Народна Скупштина Војводине донела одлуку о присаједињењу Баната, Бачке и Барање Краљевини Србији.

Вучевић је казао да сваке године са задовољством и нестрпљењем очекује 25. новембар, пошто је то дан кад је остварен вишевековни сан Срба и осталих Словена северно од Саве и Дунава.

Ова вест је прочитана 116 пута.