Ужичани нуде Поникве Кинезима – ЈПП или продаја оживљавају аеродром?

0 707

На списку заинтересованих за ужички Аеродром Поникве нашле су се и компаније из Кине. Како пише београдски лист Данас, Ужице су поводом Дана града (9. октобар) посетили представници 23 кинеске компаније, међу којима је и једна групација у чијем саставу послује авиокомпанија, чији укупни годишњи профит износи око 6 милијарди долара.

ponikve

– Кинески привредници, који су други пут у Ужицу, заинтересовани су за реализацију заједничких пројеката. Предлог пројекта улагања у аеродром Поникве понећемо у Пекинг, а стручњаци ће анализирати потребно. Ако се процени да је пројекат профитабилан вратићемо се и наставити разговоре – рекла је Линда Вонг, председница групације Јихаи, која је предводила кинеску делегацију.

Потенцијалним кинеским инвеститорима представљене су две варијанте пројекта за оживљавање аеродрома Поникве.

– Једна опција је приватно-јавно партнерство, а спремни смо и на продају аеродрома, под условом да добијемо чврсте гаранције да ће бити значајних улагања у цео аеродромски комплекс – рекао је градоначелник Ужица Тихомир Петковић.

Аеродорм Поникве, већ седам година је у власништву града и поседује дозволу за прихват и полетање мањих летелица (од 8 до 12 места). Још , међутим, није оспособљен за редован цивилни саобраћај јер локална самоуправа нема новац да га активира. За то је, према ранијим проценама, потребно је око 2,3 мил ЕУР.

Како подсећа Данас, интерес да уложе у активирање аеродрома Поникве ранијих година исказивале су „једна богата компанија из Саудијске Арабије“, „наш човек из Америке“, једна low cost  фирма..

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена