При крају радови на конзервацији горњег града Ужичке тврђаве

0 606

У току су завршни радови прве фазе конзервације зидина ужичког Старог града које је финансирало Министарство културе и информисања. Градоначелник Ужицa Тихомир Петковић и директор Завода за заштиту споменика културе из Краљева Иван Милуновић посетили су Стари град и обишли радове.

Извор: uzice.rs Фото: Није наведено у извору
Извор: uzice.rs Фото: Није наведено у извору

„У првој фази извршена je делимична конзервација и реконструкција горњег и средњег града, а у наредним фазама биће реконструисана и водена кула, што је један од најважнијих и најзахтевнијих послова. Процена је да ће укупни радови износи око 70 милиона динара, тако да ће нам требати помоћ и од Завода за заштиту споменика културе из Краљева али и од надлежног министарства“, рекао је Петковић и нагласио чињеницу да је Стари град одабран као један од пројеката који се највише финансира из буџета Министарства културе.

Завод за заштиту споменика културе је 1973. године радио на конзервацији Старог града и ти радови су трајали до 80-их година, а тренутни радови су њихов наставак и ревизија, које имају за циљ да се зидине које су под утицајем времена и људи дошле у стање у којем јесу, конзервишу и да овај део Старог града постане сигуран за посетиоце.

„Завода за заштиту споменика културе у наредним данима завршава радове предвиђене у овој календарској години везане за пројекат конзервације и реконструкције зидина Ужичкe тврђаве која је прва на листи приоритета. Обзиром да је ово вишегодишњи пројекат који захтева озбиљна финансијска средства, наставак радова је планиран и наредне године. Очекујемо да ће Министарство културе, које је ове године издвојило око 6 милиона динара за радове на Старом граду, и наредне године за следећу фазу радова на средњем граду издвојити потребна средства како бисмо дошли и до водене куле. У унутрашњости водене куле је планирано постављање лифта како бисмо повезали горњи град са градском плажом и Хидроцентралом на Ђетињи“ истакао је Иван Милуновић, директор Завода за заштиту споменика културе из Краљева.

Осим овог посла који се тиче строго зидина Старог града градско руководство наставља са активностима на осмишљавању додатних туристичких садржаја како би Стари град постао највећа туристичка атракција ужичког краја. У наредним данима ће бити завршена геодетска снимања Старог града, која су основа за израду Идејног пројекта Реконструкција Старог града у сврху његовог стављања у туристичку понуду.

Извор: uzice.rs

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена