Изградња система заштите од поплава на територијама Ужица, Вишеграда и Бајине Баште

0 1.041

Ужице, Бајина Башта и Вишеград су добили 962.000 евра од Европске уније како би поспешили систем одбране од поплава у појединим деловима локалних самоуправа.

Пројектом Успостављање система одбране од поплава у прекограничном подручју Србија – Босна и Херцеговина, који је данас представљен у Ужицу, према речима менаџера пројекта Александра Тасића, планирана је санација до сада насталих штета од поплава у Мокрој Гори, уређењем корита реке Комишине у дужини од 1900 метара на 13 позиција. Уредиће се и корито реке Раче на уливу у Дрину и урадиће се бетонска утврда у центру Вишеграда.

Пројектом ће бити формиране три јединице цивилне заштите за реаговање у ванредним ситуацијама у три општине. Биће, према речима Тасића, обучени доносиоци одлука и повереници у месним заједницама где се водотокови налазе.

Пројекат подразумева успостављање координације рада на нивоу регије Ужице, Бајина Башта, Вишеград у случају поплава, али и, како наводи начелник Градске управе за инспекцијске послове и комуналну полицију Зоран Милитаров, командну структуру унутар локалних самоуправа за извођење операција на заштити становништва, објеката и инфраструктуре током ванредних ситуација.

– Нама је циљ да успоставимо систем који препознаје опасност, омогућава грађанима да себи пруже помоћ и ствара услове да професионалне снаге заштите и спасавања могу остварити своју улогу на најбољи могући начин, рекао је Милитаров.

Град Ужице је носилац пројекта који се спроводи у оквиру програма прекограничне сарадње.

Извор: Радио Луна

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена