Данас су Свети Врачи

0 562

Свети Козма и ДамјанСрпска православна црква и верници данас обележавају славу посвећену Козми и Дамјану, у народу познату и као Свети ВрачиОсим у храмовима и црквама Српске православне цркве и домовима грађана, овај празник се обележава у многобројним здравственим установама јер се ови свеци сматрају заштитницима лекарске професије.

Према предању, светитељи су помагали и лечили људе, не тражећи заузврат ништа „ради добитка и богаћења, већ Бога ради“, па су у народу познати и као свети бесребреници.

Светог Козму и Дамјана сматрају заштитницима лекарске професије и бројне здравствене установе прославиће своју славу.

„Свети Козма и Дамјан, браћа по тиелу, родом из Азије, сијали су добрим делима, па добише од Бога дар исцељења и дароваше здравље и душама и телима, лечећи сваку слабост и сваку немоћ“, записао је владика Николај Велимировић.

По смрти светитељи су сахрањени заједно у месту Фереману, сходно откровењу Божјем, те остадоше чудотворци како за живота, тако и после смрти. Народ је наставио да их призива у болести и невољи и до данас.

Светитељи Козма и Дамјан представљени су на иконама и фрескама у средњовековној одежди, сa ковчежићима у којима су носили лекове. Једна од најпознатијих фресака са ликовима светих Козме и Дамјана налази се у Пећкој Патријаршији.

Оставите одговор

Ваша адреса Е-поште неће бити објављена