Хидроелектране Зворник и Бајина Башта спремне су да општинама у Српској исплате сав заостали дуг за протеклих двадесет и шест година. Зворник, Вишеград Сребреница и Рогатица потражују око 80 милиона марака накнаде за потопљено земљиште и све би могле да наплате ако се са Србијом постигне споразум.

Градоначелник Зворника каже да би све могло бити готово до краја године за кад је најављено и решавање питања међудржавне границе. Он и начелници три општине своју рачуницу представили су на састанку Српског члана бх. Председништва, а Младен Иванић све је проследио у Београд.

“Било је говора о успостави међудржавне границе и о могућој погодби или нагодби или споразуму како то већ треба звати о исплати наканде за потопљено земљиште поменутим општинама. Очекујемо и желимо да се тај проблем за добро наших суграђана реши у што краћем могућем року”, рекао је лидер Уједињене Српске Ненад Стевандић.

“Њихови захтеви су јасни прослеђени ка Београду, то је у основи индивидуална одлука Србије, а не међудржавни споразум. Видећeмо имамо из Србије обећање да ће се старе обавезе платити и да ће ово остало ићи редовно”, рекао је Иванић.

Две хидроелектране спорне су јер бране и акумулациона језера пресеца линија разграничења. Све се доводи у везу са решавањем питања границе, а незванично, услов Србије јесте да БиХ одустане од евентуалне арбитраже, где би тражила дeо власништво и електричне енергије.

Извор: www.atvbl.com

Извор: www.atvbl.com

Младен Иванић тврди да питање власништва није спорно јер је објекте градила Србија, а предлог је да јој се посебним споразумом омогући несметано коришћење. О свему ће се причати већ почетком децембра за време посете тројице чланова Председништва Београду.

“Српска страна у Републици Српској је спремна. Видећемо јесу ли спремни представници Хрвата господин Човић ми је рекао да јесу, да не виде ниједан проблем. Видећемо да ли ће бити код господина Изетбеговића спремности, а видим да се ту прави већ нека врста одгоде и да тога неће бити”, сматра Иванић.

Иако је Министар иностраних послова Игор Црнадак размену територија најавио до краја године, Иванић тврди да још ништа није договорено и да ће се о свему тек причати на састанку. Начелници четири општине кажу да је Србија спремна да сав заостали дуг исплати у наредне три године, а то би могло значајно да измени финансијску слику у овим општинама.

За Вишеград то значи три општинска буџета, за Зворник и Сребреницу по два и за Рогатицу једan. Бројке су кажу незваничне, јер се ради тек о проценама стручњака.

Извор: www.atvbl.com

Ова вест је прочитана 307 пута.